tiistai 14. huhtikuuta 2020

Celeste Ng: Olisi jotain kerrottavaa

Celeste Ng kertoo kirjassaan kiinalais-amerikkalaisesta perheestä. Perheen isä James on juuriltaan kiinalainen, mutta syntynyt Yhdysvalloissa. James on koko ikänsä kärsinyt rasismista, samoin hänen kolme lastaan. Perheen äiti Marianne taas on joutunut luopumaan omista urahaaveistaan perheen perustamisen myötä.

Kirja alkaa siitä, kun perheen tytär Lydia löytyy hukkuneena läheisestä järvestä. Kukaan ei tiedä, mitä on tapahtunut. Onko kyseessä murha vai onko Lydia tehnyt itsemurhan? Kirjassa kelataan takautuvasti aiempia tapahtumia perheessä eri henkilöiden näkökulmista.

Käy ilmi, että vanhemmat eivät ymmärrä ollenkaan, miltä heidän lapsistaan tuntuu ja millaista heidän elämänsä on. James ja Marianne yrittävät korjata oman elämänsä virheitä ja epäonnistumisia lastensa kautta. Esim. Mariannen aiemmat toiveet lääkäriksi kouluttautumisesta saa kantaakseen juuri Lydia. James ja Mariannekaan eivät osaa puhua keskenään toiveistaan ja tarpeistaan.

Ngn teksti on julmaa käsitellessään perheen sisäisiä suhteita ja sitä, miten esim. lapset valehtelevat vanhemmilleen ollakseen heille mieliksi. Perheen tragedia kulminoituu Lydian kuolemaan. Kirjan lopussa on kuitenkin pieni toivon pilkahdus paremmasta.

Celeste Ng on loistava kirjoittaja. Suosittelen myös hänen aiemmin suomennettua teostaan Tulenarkoja asioita.

Ei kommentteja: