perjantai 13. maaliskuuta 2020

Heidi Köngäs: Mirjami

Heidi Köngäs jatkaa Sandra-kirjan henkilöiden tarinaa, pääosassa on Sandran tytär Mirjami. Tapahtumat ajoittuvat sota-aikaan ja sijoittuvat Mänttään, jonne Sandra perheineen on joutunut muuttamaan.

Perheessä on 7 lasta, 4 poikaa, jotka joutuvat sodan alkaessa rintamalle. Mirjami on töissä ompelimossa ja sisarensa Annikki Serlachiuksen konttorilla. Mirjamin kautta kuvataan sota-aikaa siviilien näkökulmasta. Kaikesta on pulaa, talvet ankaria, koko ajan odotetaan ja jännitetään tietoja rintamalta kaatuneista ja haavoittuneista.

Kotona elämä kuitenkin jatkuu. Vaikeuksista huolimatta nuoret käyvät koulua tai tekevät töitä, rakastuvat, menevät naimisiin ja saavat lapsia. Mirjami tapaa komean Torin, johon rakastuu suinpäin. Torin asioita verhoaa salaperäisyys, joka tekee suhteen Mirjamille vaikeaksi.

Köngäs kirjoittaa kauniisti ja kuvailee lämpimästi Mirjamin perheenjäsenten tapahtumia. Mirjamin tunnelmia kuvataan esim. näin: "Istun koneeni ääressä ja tunnen kuinka alakulo leviää minussa kuin aamusumu pellon päällä." Muutenkin luontokuvaus on kaunista.

Suosittelen lämpimästi ja jään odottelemaan Heidi Köngäksen seuraavaa kirjaa.

Ei kommentteja: