maanantai 9. maaliskuuta 2020

Patricia Harman: Hope Riverin kätilö

Patience Murphy on 36-vuotias kätilö Länsi-Virginiassa 1920-luvulla. Hänen nimensä ei oikeastaan ole Patience ja hän ei halua joutua tekemisiin poliisin kanssa menneisyytensä takia. Kätilön hommat kuitenkin sujuvat, vaikeissakin olosuhteissa. Synnytyksiä Patience lähtee hoitamaan milloin ratsastaen, milloin kävellen, välillä hakija tarjoaa autokyydin. Synnytysten avustamisesta ei monestikaan saa palkkaa, koska perheet ovat köyhiä ja lama on syönyt hyvätuloistenkin säästöt.

Virginiassa, kuten muuallakin tuohon aikaan, värillisillä ei ollut juuri minkäänlaisia oikeuksia. Myös paikkakunnalla työskentelevien ja asuvien kaivostyöläisten olot on huonot. Ammattiyhdistysliikkeen heräämistä sivutaan lyhyesti.

Kirjassa Patience kertoo elämästään ja menneisyyden tapahtumat avautuvat vähitellen. Synnytykset Patience kirjaa lyhyesti. Kirjailija on itse toiminut 30 vuotta kätilönä Virginiassa, joten hän tietää mistä kirjoittaa. Kirja on mielenkiintoinen ajan, paikan ja tapojen kuvaus, mutta ei mikään suuri kirjallinen tapaus.

Ei kommentteja: