maanantai 29. kesäkuuta 2020

Ritva Hellsten: Raija

Ritva Hellsten on kirjoittanut sisarensa Raija Siekkisen elämästä hienon kirjan. Kirjan tapahtumat sijoittuvat vuoteen 2003. Vuoden 2004 helmikuussa Raija Siekkinen kuoli kotinsa tulipalossa Kotkassa.

Kirjan kertojana on Raija Siekkinen, vaikka häntä ei nimetä. Hän kuvailee päiväkirjamaisesti elämäänsä ja palaa takautumissa lapsuuteensa ja nuoruuteensa. Siekkinen kasvoi kahden sisarensa kanssa Kotkassa tavallisessa työläisperheessä. Raija koki, että ei saanut osakseen äidin rakkautta eikä hyväksyntää. Kiire kotoa pois oli kova.

Kirjailijan työ oli ainoa, mitä Siekkinen saattoi kuvitella tekevänsä. kirjoittamiseen ryhtyminen oli kuitenkin vaikeaa ja muuttui vuosien mittaan yhä vaikeammaksi, kuten monella muullakin kirjailijalla. Itsekritiikki ja aloituskynnys nousivat koko ajan. Rahat eivät tahtoneet riittää vaatimattomaankaan elämiseen. Siekkinen oli usein masentunut, lähisuhteet veivät voimia ja rahaa.

Ritva Hellsten kuvaa sisartaan toden makuisesti ja läheltä. Kieli on kaunista, siekkismäistä. Tarina vaan on kovin surullinen. Siekkinen oli hieno kirjailija, joka eli elämänsä kovin yksin eikä saanut riittävästi kaipaamaansa tukea. Tunnustusta hän kyllä sai useiden palkintojen muodossa, mutta nekään eivät kantaneet riittävästi.


Ei kommentteja: