tiistai 2. kesäkuuta 2020

Sally Rooney: Normaaleja ihmisiä

Marianne ja Connell asuvat ja käyvät kirjan alussa lukiota Carrickleassa pienessä kylässä Irlannin länsilaidalla. Marianne asuu kartanossa äitinsä ja veljensä kanssa ja Connellin äiti käy kartanossa siivoamassa.

Connell on lukiossa suosittu poika, jolla on paljon kavereita ja tyttöystäviä jonoksi asti. Marianne taas on yksinäinen, eikä oikein osaa käyttäytyä muiden kanssa, häntä vähän kiusataankin. Marianne ja Connell kuitenkin löytävät toisensa, rakastuvat ja lähtevät opiskelemaan Dubliniin koulun päätyttyä.

Molemmilla on kuitenkin se ongelma, että he eivät osaa puhua keskenään tärkeistä asioista. He puhuvat kyllä koko ajan, mutta se mikä on tärkeää heidän kahden välisessä suhteessa, yhdessäolossa, elämän jatkamisessa yhdessä, jää sanomatta. Seuraukset ovat surullisia, he loukkaavat toisiaan tarkoittamattaan ja ajautuvat erilleen. Heidän ystävyytensä ja yhteytensä kuitenkin säilyy, eivätkä he oikein osaa olla erossakaan.

Kirja on hienosti kirjoitettu surullinen tarina siitä, miten fiksut ihmiset pilaavat elämänsä sen takia, että eivät uskalla sanoa toiselle, mitä ajattelevat, mitä haluavat ja miltä tuntuu. Kirjasta on tehty myös tv-sarja, joka on parhaillaan nähtävissä Areenassa.

Ei kommentteja: