tiistai 1. syyskuuta 2020

Ta-Nehisi Coates: Vesitanssija

Vesitanssija kertoo orjuudesta Yhdysvalloissa 1800-luvun alkupuolella. Tapahtumat sijoittuvat pääosin Virginiaan, jossa kertoja Hiram asuu ja työskentelee isäntänsä plantaasilla. Valkoinen isäntä on myös Hiramin isä, ja tämän takia Hiram on tilalla ja töissä etuoikeutetussa asemassa. Hiram on älykäs ja hän saa nauttia yksityisopettajan opetuksesta.

Orjia myydään eteenpäin isäntien kulloisenkin taloudellisen tilanteen sanelemana. Äitejä, lapsia ja perheitä hajotetaan ja erotetaan toisistaan isäntien mielivaltaisten päätösten takia. Kaikkea sanelee raha ja mahdollisuus saada viljelyksistä ja orjista enemmän irti.

Kirjassa kerrotaan orjien maanalaisesta liikkeestä, joka ostaa orjia vapaaksi tai auttaa heitä muutoin pakenemaan vapauteen. Hiramia tarvitaan liikkeen palvelukseen kykyjensä takia. Kirjassa on historiallisten tosiasioiden kuvaamisen lisäksi myös maagisia elementtejä, joita kuvataan vesitanssiksi. Joillakin ihmisillä on tietty herkkyys siirtyä fyysisesti hyvinkin kauas. Tämä kyky tai minusta vähän yliluonnollinen ja mystinenkin ominaisuus voimistuu veden äärellä. 

Coates kirjoittaa kauniisti ja kuljettaa paikoin jännittävääkin juonta hienosti ja koukuttavasti eteenpäin. Henkilökuvaus on kiinnostavaa ja sivuhenkilötkin eläviä. Tuo teleporttaus oli minusta hieman kummallinen lisuke muutoin historiallisia tosiasioita tarkasti kuvaavassa romaanissa. Kirja on ilmestynyt Tammen keltaisessa kirjastossa.

Ei kommentteja: