tiistai 15. syyskuuta 2020

Saara Cantell: Kesken jääneet hetket

Kesken jääneet hetket on elokuvaohjaaja Saara Cantellin esikoisromaani. Ehkä tästä syystä jäi aina välillä miettimään, miten joku tietty kohtaus kirjasta siirtyisi elokuvaan.

Kirjan kertoja on Virva, jolle tärkeä isosisko Salla kuolee liikenneonnettomuudessa. Tämän seurauksena itsenäisestä ja yksin eläneestä Virvasta tulee odottamatta kahden alaikäisen lapsen huoltaja. Kirjassa eletään ja käydään läpi pitkä ajanjakso Virvan ja Sallan lapsuudesta siihen saakka kunnes Sallan lapset ovat aikuisia. Virva käy läpi lapsuuttaan, nuoruuttaan ja Sallan merkitystä omalle elämälleen. Sallakin pääsee vuorollaan ääneen ja kertojaksi.

Pidin siitä, miten sisarusten välejä ja heidän perheyhteisöään kuvataan. Virvalle tärkeät ystävät Kati ja Jonde auttavat selviytymään vaikeissa tilanteissa, ja heidän kanssaan Virva voi peilata omia ratkaisujaan. Molempien sisarusten elämään vaikuttavat ratkaisevasti eri tilanteissa tehdyt valinnat, joista ei etukäteen voi tietää, ovatko ne oikeita vai vääriä. 

Sallan lapsien kasvamisesta ja ongelmista lukiessa miettii, onko kirjassa jo liikaakin aineksia. Kesken jääneitä hetkiä kirjassa on paljon, kuten meidän jokaisen elämässä. Cantell kirjoittaa taitavasti ja kirjaa ei malta laskea käsistään, kun haluaa tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu. Vaikka kirja päättyy kauniisti ja osa avoimiksi jääneistä asioista solmitaan ihan kirjan lopussa, lukukokemuksesta jää vähän surullinen olo. 

Ei kommentteja: