torstai 10. joulukuuta 2020

Yaa Gyasi: Maa ja taivas

Yaa Gyasi on nuori ghanalaissyntyinen kirjailija, joka asuu Yhdysvalloissa. Olen aiemmin lukenut hänen kirjansa Matkalla kotiin, josta myös pidin. Tänä vuonna ilmestynyt Maa ja taivas kertoo ghanalaisperheestä, joka on muuttanut Alabamaan, kun perheen poika Nana oli pieni. Kirjan kertoja on perheen tytär Gifty. Jo kirjan alussa selviää, että Nana on jäänyt koukkuun opioideihin loukkaannuttuaan korismatsissa ja kuollut myöhemmin yliannostukseen.

Perheen äiti ja Gifty eivät ole koskaan selvinneet Nanan kuolemasta. Nanan isä Chin chin käväisi Yhdysvalloissa osallistumassa muutaman vuoden ajan perheen elämään, mutta palasi takaisin Ghanaan. Gifty on erittäin lahjakas, väitöskirjavaiheessa oleva tutkija, mutta hän ei tule toimeen itsensä eikä muiden kanssa. Uskonto ja tiede ovat kirjassa voimakkaasti vastakkain, kun Giftyn elämään on kotona kuulunut vahva yhteys seurakuntaan ja usko Jumalaan.

Kirja rakentuu lyhyistä kappaleista, joiden anti on tiheää ja painokasta. Gifty kuvaa omaa ja äitinsä päivittäistä selviämistä - tai sitä että pärjäävät vain hädin tuskin päivästä toiseen. Kirjan loppu on kuitenkin toivoa antava ja Gifty selviää ystäviensä avulla eteenpäin.

Ei kommentteja: