maanantai 18. tammikuuta 2021

Delia Owens: Suon villi laulu

Delia Owensin kirja Suon villi laulu on keikkunut myynti- ja varauslistojen kärjessä viikkokaupalla syksystä 2020 lähtien. En oikein tiennyt, millainen kirja voisi olla, kun kirjoittaja on eläinten käyttäytymistieteiden tutkija, joka ei ole aiemmin kirjoittanut kaunokirjallisia teoksia. Owens on asunut pitkään Afrikassa ja kirjoittanut kyllä elämästään siellä useita kirjoja. 

Kirjan tapahtumat sijoittuvat 1950-1960-luvun Pohjois-Carolinaan, jossa päähenkilö Kya asuu yksin suolla pienessä tönössä. Suo tai rämealue on muutoin asumaton ja villiintynyt. Paikalliset kutsuvat Kyaa Rämelikaksi ja pitävät häntä outona. 

Kya on jäänyt yksin, kun muut perheenjäsenet ovat yksi toisensa jälkeen lähteneet. Kyan isä oli alkoholisti ja humalassa väkivaltainen, sen takia ensin Kyan äiti ja sen jälkeen muut sisarukset ovat häipyneet. Kya on opetellut tulemaan toimeen yksin, seuranaan vaan suolla asuvat linnut ja alueen kasvit. Onneksi Kyalla on myös häntä auttavia ihmisiä ja hän selviää heidän avullaan eteenpäin. 

Kyan tarinan rinnalla kirjassa kulkee rinnakkaisena kuolemantapauksen selvittely, joka vie Kyan oikeuteen asti. Kirjan lopussa tarinan solmut solmitaan nopeasti, mutta siihen saakka kirja on pitänyt tiukasti otteessaan. Ja loppuratkaisukin on yllättävä.

Miten hieno ja erikoinen tarina ja tapahtumaympäristö! Tarina ja päähenkilö Kya jäävät varmasti mieleen pyörimään pitkäksi aikaa. Kirjasta on tulossa myös elokuva, mutta yleensähän kirja päihittää elokuvan, varsinkin, jos on ehtinyt lukea kirjan  ensin.

Ei kommentteja: