tiistai 6. huhtikuuta 2021

Karin Smirnoff: Lähdin veljen luo

Ruotsalaisen toimittajan Karin Smirnoffin esikoisteos Lähdin veljen luo on saanut valtavasti huomiota ja se nimettiin Ruotsin August-ehdokkaaksi. Kirjan tapahtumat sijoittuvat Pohjois-Ruotsiin, jonne kirjan päähenkilö Jana palaa asuttuaan pitkään muualla. Janan isä on ollut aikanaan aggressiivinen, suorastaan sadistinen lapsiaan kohtaan. Janalla on kaksoisveli, joka on alkoholisoitunut ja jäänyt asumaan vanhaan kotitaloonsa. Isä on kuollut ja äiti asuu hoivakodissa.

Smirnoffin  kuvauksessa kylän väki on kaikki sukua keskenään tai jonkun entinen vaimo tai mies tai serkku. Pää menee pyörälle värikkään henkilögallerian kanssa. Kaikilla tuntuu olevan jotain ongelmia ja selvittämättömiä asioita menneisyydessä , ei vähiten Janalla. Asioita muistellaan ja selvitellään monissa herkullisesti kuvatuissa asumuksissa ja Lapin luonnossa rämpiessä.

Janan perheen tarina on surkea, alkoholismia, perheväkivaltaa, insestiä. Asiat kuitenkin kerrotaan yksinkertaisen toteavasti, liikoja psykologisoimatta. Jana todella yrittää selvitellä asioita ja mustan seassa näkyy myös valon pilkahduksia.

Smirnoffin kirjoitustyyli vaatii totuttelua: välimerkkejä ja sivulauseita ei ole, kaikki nimet kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella etunimi ja sukunimi yhteen - esim. päähenkilö on janakippo. Lähdin veljen luo on ensimmäinen osa trilogiasta, jonka seuraava osa on tulossa suomeksi vuonna 2022. Trilogiasta on tekeillä myös tv-sarja.


Ei kommentteja: