keskiviikko 24. maaliskuuta 2021

Selja Ahava: Nainen joka rakasti hyönteisiä

 Pidin kovasti Selja Ahavan aiemmista kirjoista Ennen kuin mieheni katoaa ja Taivaalta tippuvat asiat. Ahavan uusin kirja on ihan eri maailmasta kuin nuo aiemmat.

Kirjan päähenkilö Maria aloittaa elämänsä 1600-luvun Saksassa ja päättää sen nykypäivän Berliinissä. Marian isä on taidemaalari ja hän opettaa Marian piirtämään ja maalaamaan. Maria on intohimoisen kiinnostunut hyönteisistä, erityisesti toukista, niiden koteloitumisesta ja muodonmuutoksesta perhoseksi. 1600-luvulla, jolloin naiselle sallittu tekeminen ja osaaminen oli kovin rajallista, tällaista harrastusta ei katsottu kovin hyvällä.

Jossain vaiheessa pitkää elämäänsä Maria kiinnostuu Japanista ja matkustaa sinne tutkimaan hyönteisiä, mutta kokeekin siellä erilaisia luonnonmullistuksia mutta myös elämänsä rakkauden. Japanista on peräisin myös tarina, josta kirja on saanut nimensä. Kirjan päähenkilöllä on myös vastineensa todellisuudessa.

Kirjan väliotsikot ovat latinankielisiä. Kirjan kansi on kaunis, samoin välikuvitukset kunkin osan alussa.

Hieno tarina, joka sisältää odottamattomia käänteitä ja asioita. Ahava kirjoittaa hienoa kieltä, jota on nautinto lukea. 

Ei kommentteja: