torstai 1. heinäkuuta 2021

Marko Annala: Kuutio

Kuutio on joutsenolaislähtöisen Marko Annalan kolmas romaani. Nimensä kirja on saanut Rubikin kuutiosta, ja kirjan jaksot on nimetty kuutiosta löytyvillä väreillä.

Kirjan kertoja-päähenkilö on eroamassa oleva nuori mies, jolla on alakoulua käyvä Aatos-poika. Ero on uusi asia ja miehen on vaikea hyväksyä sitä. Aatos on vuoroviikoin äidillään ja isällään. Aatoksella on keskittymis- ja oppimisvaikeuksia ja hän saa ajoittain raivokohtauksia. Aatoksen isä ei hyväksy Aatoksen luokittelemista erilaiseksi, mutta tulee poikansa kanssa enimmäkseen hyvin toimeen. Hän ei kuitenkaan suostu ottamaan vastaan apua, jota Aatoksen pärjäämiseksi tarjotaan.

Sama koskee myös avioliittoa - mies ei osaa käsitellä tunteitaan ja tapahtunutta. Hän ei osaa puhua asiasta kenenkään kanssa, eikä kerro asiasta perheelleen eikä työkavereilleen. On raskasta lukea päähenkilöstä, jolle haluaisi koko ajan antaa ohjeita ja kommentoida, ettei noin voi tehdä ja mikset nyt sanonut näin ym. Taas kerran tarina miehestä, joka ei tunnu selviävän omassa elämässään.

Kirjan kuluessa päähenkilö saa kuitenkin eroasiat prosessoitua. Ehkäpä Annala on halunnutkin kuvata juuri sitä, kuinka vaikeaa ja hidasta tällaisten muutosten hyväksyminen on. Se voi olla yhtä vaikeaa kuin Rubikin kuution ratkaiseminen, vaikka Aatokselle juuri se on helppoa. Harva meistä pystyy ratkaisemaan Rubikin kuution, mutta enimmäkseen pärjäämme omassa elämässämme, vaikka välillä voi tullakin ratkaisemattomilta tuntuvia ongelmia eteen.

Ei kommentteja: