torstai 1. heinäkuuta 2021

Paila Nivukoski: Nopeasti piirretyt pilvet

Paula Nivukoski on nuori pohjalainen kirjailija, jonka esikoisteos on Liisan tarina Kyröskoskelta 1920-luvulla. Liisa on pienen maatalon tytär ja myöhemmin emäntä, joka joutuu hoitamaan tilaa yksin Kalle-miehen lähdettyä Amerikkaan paremman elämän toivossa. Elämä on niukkaa kolmen lapsen kanssa ja välillä leipätaikinaan joutuu lisäämään pettua.

Elämän tekee vaikeaksi myös kiukkuinen, ikävällä tavalla ohjeita jakeleva äiti sekä kylän eukot, jotka pyörittävät huhumyllyä kyläläisistä. Nivukoski kuvaa realistisesti tuon ajan pientilallisen arkea ja selviytymistaistelua. Liisan sisimmät tunnot, haaveet ja pelot tuodaan hyvin esiin. Kirja ei ole yhtään makea, vaikka mukaan mahtuu myös rakastumisen kuvausta. 

Liisan nuorempi sisko Senni valitsee toisenlaisen elämän Vaasassa ompelijattarena. Yhteiskunta ja naisen asema on muuttumassa ja Liisakin huomaa tämän käydessään Vaasassa siskonsa luona.

Pohjalaista murretta on mukava lukea, ja tarinan kerronta on sujuvaa. Lyhyet kappaleet vievät hyvin eteenpäin. Toisaalta kerronta on välillä myös runollisen kaunista. Jään odottelemaan Nivukosken seuraavaa kirjaa!

Ei kommentteja: