torstai 26. elokuuta 2021

Ann-Luise Bertell: Oma maa

Ann-Luise Bertellin kirja Oma maa oli viime vuonna Finlandia-palkintoehdokkaana. Teoksen on nyt hienosti suomentanut Vappu Orlov.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat ruotsinkieliselle Pohjanmaalle. Kirjan keskiössä päähenkilönä on Elof, joka jää lapsena orvoksi ja varttuu aikuiseksi isovanhempiensa luona. Elof on erikoinen lapsi ja nuori mies. Hän mm. oppii helposti ulkoa tekstejä esim. Raamatusta ja antaa tekstipätkiä tulla sopivissa ja sopimattomissa tilanteissa. Sotaan Elof ei haluaisi, mutta joutuu sinne kuitenkin, ja selvitytyy sieltä kuin ihmeen kaupalla tappamatta ketään. Sodasta jää kuitenkin trauma, joka seuraa Elofia loppuelämän.

Bertellin kieli ja kerronnan tyyli on persoonallista ja aivan omanlaistaan; sitä lukee ahmimalla ja välillä sanoja ja sanontatapoja makustelemaan jääden. Kirja rakentuu lyhyistä luvuista, joista haluaa aina jatkaa seuraavaan ja seuraavaan. Kirjan lopussa siirrytään aika nopeasti seuraavien sukupolvien kuvaukseen. Elofista ehtii tulla kirjan aikana vaari, ja myös hänen voimiensa heikkeneminen ja kuolema kuvataan kirjan loppupuolella.

Aivan mainio kirja, jonka lukeminen on nautinto. Suosittelen!

Ei kommentteja: