maanantai 23. elokuuta 2010

Juha Siro: Marilynin hiuspinni

Tamperelaisen Juha Siron vuonna 2009 ilmestyneessä romaanissa seurataan pintatasolla tavallisen avioparin, Miehen ja Vaimon elämää. Mies on jäänyt eläkkeelle yrittäjän toimestaan, Vaimo työskentelee kirjastossa. Kirjassa kuvataan paljon pariskunnan arkea, kirjoja ja harrastuksia, heidän yhteisiä matkojaan eri puolille maailmaa. Tapahtumia merkityksellisemmäksi kirjassa nousevat kuitenkin pohdinnat ihmisen olemassaolosta ja identiteetistä. Mikä tekee ihmisestä juuri sen ihmisen, joka hän on? Kuinka paljon vaikutamme itse identiteettimme kehitykseen ja kuinka paljon muiden toiminnalla on vaikutusta?

Miehen identiteettipohdinnat saavat lisää laajuutta hänen saadessaan enoltaan isoisän kohtaloita käsitteleviä muistiinpanoja, joiden pohjalta hän aikoo kirjoittaa kirjan. Vaikka Muurmannin ratatöistä takaisin Suomeen paenneen isoisän elämäntarina on kuinka mielenkiintoinen, ei kirjan kirjoittaminen jostain syystä edisty. Mies tuntee vajoavansa yhä syvemmälle mietteisiinsä ja alkaa kärsiä muistikatkoksista, joihin sekä Vaimo että tytär kiinnittävät huomiota.

Marilynin hiuspinni on pienimuotoinen mutta monikerroksinen kirja, jonka viipyilevä kieli kietoo outoon tunnelmaansa aina traagiseen loppuratkaisuun saakka.

Ei kommentteja: