keskiviikko 5. tammikuuta 2011

Mikko Rimminen: Nenäpäivä

Mikko Rimmisen Nenäpäivä on kyllä Finlandia-palkintonsa ansainnut! Kirja on todellinen ihmisyyden ja välittämisen ylistyspuhe.

Päähenkilönä kirjassa kuljeskelee keski-ikäinen Irma, jonka elämässä kaikki ei ole kunnossa. Kirjassa ei kerrota, mitä Irmalle on tapahtunut, mutta elämä tuntuu olevan poissa raiteiltaan. Hän on epävarma ja yksinäinen. Irma päätyy etsimään ihmiskontakteja vieraiden ihmisten ovikelloja soittamalla. Jostain syystä etenkin Kerava vetää Irmaa puoleensa. Aivan ilman asiaa ei voi vieraiden ovilla kulkea, joten hän esittäytyy kulutustutkijaksi. Pian Keravalla ihmetellään omituisesti käyttäytyvää haastattelijaa...

Kirjan asetelma ei lupaile hyvää; jonkinlaisen katastrofin ainekset tuntuvat leijuvan ilmassa kaiken aikaa. Mitä enemmän Irma yrittää, sen pahemmin solmuun hänen elämänsä tuntuu menevän! Selitysten suo on syvempi ja syvempi.

Rimmisen kieli on hänen aikaisemmista kirjoistaan tuttua vyörytystä. Värikkäät ilmaisut ja sanailut ovat toki mielenkiintoisia, mutta tekevät lukemisesta myös varsin raskasta.

Ei kommentteja: