lauantai 10. syyskuuta 2011

Riikka Pulkkinen: Totta

Viime vuonna Finlandia-ehdokkaanakin ollut Totta on Riikka Pulkkisen toinen romaani. Pulkkinen kirjoittaa sujuvaa, elävää ja kaunista tekstiä; kirjan lukeminen on helppoa ja nautittavaa.

Totta kertoo rinnakkain kolmen eri sukupolven tarinaa. Ensimmäisen sukupolven Elsa sairastaa syöpää ja elää viimeistä kesäänsä. Kaikki tietävät, ettei aikaa ole enää paljon, joten on hetki selvittää loputkin mieltä vaivaavat salaisuudet ja väärinkäsitykset elämän varrelta. Elsalla on läheinen suhde mieheensä, tyttäreensä sekä lapsenlapsiinsa, varsinkin itseään etsivään Annaan. Elsan lääkäritytär Eleonoora on tottunut pitämään asiat järjestyksessä ja äidin kuoleman aiheuttama voimattomuuden tunne on vaikea hallita.

Mielestäni kiinnostavin osa kirjaa ovat 1960-luvulle sijoittuvat hetket, joissa seurataan Elsan ja Martin kotiapulaisena työskentelevän Eevan elämää. Eevalla on erittäin läheiset välit isäntäperheen tyttären Eleonooran kanssa sekä useita vuosia kestävä salattu suhde Marttiin. Vuosikymmenten takaiset tapahtumat alkavat kirjassa nousta pintaan, kun Elsa katsoo loppunsa lähestyessä tarpeelliseksi kertoa niistä Annalle. Anna ryhtyy selvittämään Eevan kohtaloa ja elämänkäänteitä ja oppii samalla paljon uutta äidistään ja isovanhemmistaan sekä omasta elämästään. Mutta mikä lopulta on totta?

Totta on todella kaunis, koskettava ja kiinnostava kirja! Suosittelen ehdottomasti kaikille, jotka eivät jo ole sitä lukeneet!

Ei kommentteja: