torstai 13. lokakuuta 2011

Carol Shields: Pikkuseikkoja

Pikkuseikkoja on pitkän uran tehneen ja paljon suomennetun Carol Shieldsin esikoisromaani vuodelta 1976, mutta se julkaistaan nyt ensimmäisen kerran suomeksi. Kirjoitusajankohta näkyy kirjassa varsinkin teknisissä välineissä: kuvaillaan mekaanisella kirjoituskoneella kirjoittamista, puhutaan lankapuhelimeen ja käydään kirjeenvaihtoa lentopostilla.

Kirjan päähenkilö on elämäkertakirjoittaja Judith Gill, joka on naimisissa kirjallisuuden professorin kanssa. Kirjallisuus on arvattavasti keskeisessä osassa tätä kirjaa, niin Judithin tekeillä olevaan elämäkertaan kuin hänen miehensä seminaareihin ja luentoihin palataan pitkin kirjaa. Kirjallisuuttakin keskeisemmäksi teemaksi nousee kuitenkin ystävyys- ja perhesuhteiden pohtiminen. Varsinkin kirjan alkuosassa Judith tarkastelee ulkomailta palanneen perheensä keskinäisiä suhteita sekä omia ystävyyssuhteitaan.

Ystävistä näkyvimpään osaan nousee Judithin kirjailijatuttava Furling, johon Judithilla on aika ristiriitainen suhde. He ovat ystäviä, mutta kirjailijana Judith ei Furlingia arvosta. Furlingin uusin kirja saa julkisuudessa paljon huomiota ja arvostusta. Kun Judith viimein lukee kirjan, hän huomaa kirjan juonen olevan yllättävänkin tuttu. Judith päättää tutkijan kykyjään hyväksi käyttäen selvitellä Furlingin taustoja ja näiden tapahtumien myötä kirjan loppuosa onkin vähän alkuosaa vauhdikkaampi.

Ei kommentteja: