maanantai 3. lokakuuta 2011

Pia Pesonen: Urho Kekkonen Straβe

Urho Kekkonen Straβe on Pia Pesosen esikoisteos. Se koostuu 14 novellista, jotka sijoittuvat 1970-luvulle. Lappi on novelleissa läsnä tapahtumapaikkana tai ainakin henkilöiden kotipaikkana, jos liikutaankin Neuvostoliitossa tai DDR:ssä. Toinen yhteinen tekijä on Kekkonen, joka on joissakin novelleissa läsnä ihan konkreettisesti, toisissa valokuvana seinällä tai henkilönä ihmisten tarinoissa.

1970-luvun Suomen Pasanen kuvaa varsin ankeaksi ja köyhäksi, mutta mukana on nostalgista lämpöä. Vastikään päättynyt sota Rovaniemen tuhoineen tuntuu yhä taustalla, Neuvostoliitto ja koko itäbloggi  näyttelevät suurta roolia. Yhteiskunnalliset ilmiöt ovat läsnä tapahtuma-alustana. Novellit ovat hauskoja, kaikissa on jotain omituista, vinksahtanutta. Henkilöt ovat toinen toistaan kummallisempia lappilaisia, joilta voi odottaa lähes mitä tahansa.

Kokoelman novelleista pidin eniten ehkä avaustarinasta, jossa koulukiusattu poika kirjoittaa kirjeen Lappiin tulevalle Kekkoselle. Hän kun on hädissään mennyt kertomaan olevansa Kekkosen poika ja kaipaa nyt Kekkoselta apua uskottavuutensa säilyttämisessä. Kerrassaan mainio tarina!

Ei kommentteja: