torstai 20. lokakuuta 2011

Hanna Tuuri: Orapihlajapiiri

Hanna Tuuri asuu Irlannissa ja on julkaissut jo kaksi Irlannista kertovaa kirjaa (Irlantilainen aamiainen 2009 ja Vihreän saaren puutarhoissa 2010). Tänä vuonna ilmestynyt Orapihlajapiiri on hänen ensimmäinen romaaninsa. Myös se sijoittuu Irlantiin.

Kirjassa kuopiolainen sairaanhoitaja Kirsi kaipaa elämäänsä jotain uutta ja päättää muuttaa teini-ikäisen tyttärensä Annin kanssa Irlantiin yhteisöön, jossa huolehditaan kehitysvammaisista. Anni suhtautuu muuttoajatukseen hyvin vastahakoisesti, mutta joutuu taipumaan äidin päätökseen. Kirjan kertojina vuorottelevat Kirsi ja Anni, jotka näkevät samatkin tapahtumat erilaisin silmin.

Tuuri kuvaa kirjassaan asiantuntevasti kehitysvammaisuutta ja elämää kehitysvammaisten kanssa. Myös Irlannin nummimaisemat hän saa elämään ja irlantlaisia tapoja sekä kansanuskomuksia on ripoteltu joukkoon sopivasti mausteeksi.

Muuten kirjasta jäi vähän valju tunnelma; Anni sopeutuu pikku hiljaa elämään uudessa maassa ja tutustuu kylän muihin nuoriin, Kirsi totuttautuu uuteen työhönsä ja ihastuu naapurin Antoniin. Vasta kirjan loppuun on ladattu dramaattisia tapahtumia, jotka muun kirjan verkkaiseen menoon verrattuna tuntuvat liiankin rajuilta. Ihan sympaattinen kirja Tuurin romaani kuitenkin on.

Ei kommentteja: