maanantai 2. tammikuuta 2012

David Nicholls: Sinä päivänä

Heinäkuun 15. päivä 1988: Parikymppiset Emma ja Dexter saavat opintonsa päätökseen ja päätyvät yhdessä juhlien jatkoille. He ovat hyvin erilaiset ihmiset: Dexter on varakkaan perheen hurmuripoika, Emma vaatimattomammista lähtökohdista tuleva älykkö. Heidän välilleen syntyy kuitenkin vahva side, joka kestää läpi vuosikymmenten.
Kirjassa seurataan Emman ja Dexterin elämää vuosittain, aina samana heinäkuun päivänä. Dexterin elämä vie häntä matkustelemaan pitkin Eurooppaa ja Aasiaa ja sen jälkeen tv-uralle. Emma sen sijaan haaveilee turhaan kirjailijan urasta ja tuntee hukkaavansa elämäänsä halvan tex-mex-ravintolan tarjoilijana. Toisiaan Emma ja Dexter tapaavat harvakseltaan.
Jossain vaiheessa asetelmat tuntuvat kääntyvän toisin päin. Dexterillä menee vähän liiankin lujaa viinan, huumeiden ja biletyksen suhteen; Emma sen sijaan onnistuu vihdoin tavoitteessaan, kun hän saa kirjalleen kustannussopimuksen. Emma on tahollaan naimisissa ja Dexterkin näyttää ensimmäisen kerran todella rakastuneen ja nyt Sylvie odottaa lasta. Muuttuneissa olosuhteissa ystävät tapaavat toisiaan yhä harvemmin, eivätkä ole lainkaan varmoja kestääkö ystävyys.
Nichollsin kirja on saamiensa kehujen arvoinen kuvaus kahden ihmisen nuoruudesta, aikuiseksi kasvamisesta ja oman elämän etsimisestä. Varsinkin vuoropuhelu soljuu uskottavasti ja mielenkiinto säilyy läpi kirjan.

Ei kommentteja: