maanantai 16. tammikuuta 2012

Muriel Barbery: Siilin eleganssi

Muriel Barbery on ranskalainen filosofian opettaja,joka asuu nykyään Japanissa ja on syntyisin Marokosta. Siilin eleganssi on noussut listakärkeen eri puolilla maailmaa, eikä syyttä. Kyseessä on ihana, lempeä, ajatuksia herättävä ja kuitenkin satiirinen romaani. Harvoin saa lukea tällaista kultakimpaletta, jota ei raaskisi kädestään laskea, ja tuntuu oikeasti haikealta, kun kirja loppuu.

Siilin eleganssi on kertomus kahdesta maailmaa pakoilevasta ihmisestä, portinvartija Renéestä ja varhaiskypsästä Palomasta. He asuvat samassa kerrostalossa, ja tämä talo tarjoaa ympäristön koko kirjan tapahtumille. Sivuhenkilötkin ovat kiinnostavia, ja eniten kahden erakon elämään vaikuttaa taloon muuttava uusi ja rikas asukas, japanilainen herra Kakuro.

Kirja on täynnä hienoja filosofisia pohdintoja, joten lukeminen ei ole kovin nopeaa. Tämä kirja onkin tehty nautiskeltavaksi: hiukan viiniä, suklaata ja sohvannurkka, ja nautinto on täydellinen. Tähän kirjaan täytynee vielä palata uudelleenkin. Suosittelen!

Ei kommentteja: