William Nylander oli 1800-luvulla elänyt suomalainen kasvitieteilijä, joka teki kansainvälisestikin merkittävää tutkimusta jäkälistä. Nylander oli älykäs, ja ilmeisesti hiukan omalaatuinen henkilö, joka luopui virastaan Helsingissä ja lähti asumaan Pariisiin. Kristiina Carlssonin fiktiivinen päiväkirja imaisee mukaansa 1800-luvun tunnelmiin.
Nylander kuvataan erakoituneena, aika tavalla ihmisiin ja yhteiskunnan kiipimisjärjestelmään pettyneenä, mutta hyvin ylpeänä miehenä. Vaikka köyhyys kolkuttaa ovella koko ajan, hän ei suostu pokkuroimaan mesenaatteja eikä ottamaan vastaan edes lahjoja. Päiväkirjamerkinnät koostuvat pienistä arjen tapahtumista: mitä söin tänään, onko tänään kuumetta, kuka kävi tai lähetti kirjeen. Taustalla jäytää kuitenkin koko ajan pettymys yliopiston virkajärjestelmään ja katkeruus siitä, että omaa lahjakkuutta ei ole huomattu tai tunnustettu. Välillä N. päätyy pohtimaan jopa itseään: "olen älykkäämpi, etevämpi ja miellyttävämpi kuin he kuvittelevat, he hämmästyisivät ja inhoaisivat minua vielä enemmän, koska tulisivat myös kateellisiksi". Kuitenkaan tällä ei ole paljon merkitystä, sillä aniharvat ovat enää tervetulleita N.:n luokse.
William N. on nautinnollisen rauhallista luettavaa, vaikkakin kirja on melko surumielinen. William N.:n terävä itseironia lieventää hiukan yksinäisyyden kuvausta.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti