perjantai 16. maaliskuuta 2012

Anne Tyler: Nooan kompassi

Anne Tylerin kirja Nooan kompassi kertoo 60-vuotiaasta Liamista. Liam saa potkut työpaikastaan ja muuttaa pienempää asuntoon edullisemmalle alueelle. Ensimmäinen yö uudessa kodissa ei suju kuitenkaan aivan odotetusti: Liam herää pahoinpideltynä sairaalasta. Asuntoon on yöllä tunkeuduttu, mutta Liam ei muista yön tapahtumista mitään. Muistinmenetys vaivaa Liamia lähes pakkomieleisesti ja mies hakeutuu neurologitutun puheille. Neurologin vastaanotolla Liam tapaa Eunicen, rikkaan liikemiehen "muistiavustajan".

Eunicella on piristävä vaikutus Liamin harmaaseen elämään. Miehellä ei juuri ole läheisiä ystäviä ja välit ex-vaimoon ja kolmeen aikuiseen tyttäreen ovat hiukan etäiset. Euniceen tutustuminen saa Liamin muistelemaan entisiä epäonnistuneita avioliittojaan ja mennyttä elämäänsä. Liam huomaa, että on aina ollut hieman sivullinen omassa elämässään, ajelehtija vailla määränpäätä. Myöhemmin myös Eunicen ja Liamin romanttinen suhde ajautuu ristiriitoihin, kun Eunicen elämästä paljastuu yllättävä tieto.

Kirjassa Tyler kuvaa vanhenemista, yksinäisyyttä ja ihmissuhteiden ongelmia. Tarinassa ei juuri edetä minnekään, vaan kirjan henkilöt elävät tavallista arkielämää. Kirjan vahvuus onkin henkilöiden, perhesuhteiden ja sukupolvien välisten erojen kuvauksessa.

Ei kommentteja: