maanantai 23. huhtikuuta 2012

Eeva Rohas: Syvä pää

Eeva Rohas debytoi viime vuonna mielenkiintoisella novellikokoelmalla Keltaiset tyypit. Nyt on ilmestynyt esikoisromaani Syvä pää, hyvin mielenkiintoinen kirja sekin.

Romaanissa on kolme keskeistä henkilöä, joiden näkökulmat vuorottelevat. Kirjallisuuden opinnot keskeyttänyt kolmikymppinen Susanne on jämähtänyt vanhempiensa luokse asumaan ja hankkii rahaa siivoamalla. Osittain kuvitelmissaan elävä Susanne on tyytymätön elämäänsä ja hankkii aitoa vauvaa jäljittelevän nuken täyttämään tyhjää aukkoa elämässään.

Teini-ikäinen Fanny harrastaa tosissaan kilpauintia. Hän on itseään vanhempien tyttöjen joukkueessa suuri lupaus ja pyrkii myös täyttämään antamansa lupaukset. Kasvuvaiheessa oleva tyttö vertailee itseään toisiin suihku- ja pukuhuoneessa ja kokee ahdistusta oman ruumiinsa muutoksista.

Fanny on asunut kaksin eläinlääkärinä toimivan isänsä Janin kanssa pienestä pitäen äidin kuoleman jälkeen. Puolison kuolema on jättänyt Janiin pysyvän jäljen ja tyttärelleen hän kertoo kaunisteltua tarinaa äidin poismenosta.

Kaikkien kolmen henkilön tarinat kietoutuvat toisiinsa ja kirjan loppu espanjalaisessa rantakohteessa saa jo jännärinkin piirteitä. Parhaimmillaan kirja on kuitenkin ihmismielen kuvauksessa. Sekä henkilöiden päänsisäinen maailma että keskinäisten suhteiden rakentuminen on kirjoitettu vakuuttavasti. Kirja etenee vaivattomasti ja sujuvasti, lukeminen on nautittavaa.

Ei kommentteja: