tiistai 17. huhtikuuta 2012

Ursula le Guin: Rocannonin maailma

Rocannonin maailma on Ursula le Guinin esikoisteos,joka kuitenkin suomennettiin vasta 2010. Kirja aloitta Hain-romaanien sarjan, ja siinä on jo nähtävissä monet teemat, joita le Guin kehittelee pitemmälle ehkä tunnetuimmassa ja rakastetuimmassa Maameri-sarjassaan.Rocannon joutuu osin tahtomattaan mukaan alhaisella kehitystasolla olevan maailman pelastamiseen piittaamattomia, korkeateknologisia valloittajia vastaan. Mukana on maamerestä tuttuja teemoja, kuten matkustaminen, sanat ja nimien voima, sauvat, kärsimys, arvet ja yksinäisyys.

Olen aina pitänyt le Guinista kovasti, mutta Rocannonin maailma oli pienoinen pettymys. Toki kyseessä on esikoisromaani, ja kehitys näkyy tässäkin. Rocannonin maailma on vielä jotenkin hajanainen ja paikoin epälooginenkin, en tempautunut mukaan tarinaan kuten myöhemmissä kirjoissa.

Kuitenkin kirjan maailma on sen verran maaginen ja kiinnostava, että aion lukea seuraavankin osan Hain-romaanien sarjasta. Muita suomennettuja teoksia sarjassa ovat Pimeyden vasen käsi, Osattomien planeetta, Maailma, vihreä metsä sekä Kahdesti haarautuva puu.

Ei kommentteja: