perjantai 1. kesäkuuta 2012

Anja Snellman: Ivana B.

Ivana B. on pamflettimainen pienoisromaani keski-ikäisestä kirjailijasta nykyisessä mediajulkisuushakuisessa yhteiskunnassa. Kirjailija on aina pitänyt hyveinään sivistystä, vaatimattomuutta ja ammattitaitoa. Yhtäkkiä hänen elämäänsä tunkeutuu nuori julkkistyrkky Ivana B., joka blogeissaan, viesteissään ja kolumneissaan arvioi tylyin sanoin vanhan koulukunnan kirjailijoita. Ivan B. edustaa aivan uudenlaista kirjailijatyyppiä: vaikka hän ei ole vielä julkaissut ensimmäistäkään kirjaa, voi hän silti julistautua kirjailijaksi ja suureen ääneen kehua kykyjään mediassa. Julkisuuteen pääsee näyttävällä ulkonäöllä ja skandaalinomaisilla yksityiselämän paljastuksilla.

Ivana B:n käytös heiluttaa kirjailijan mielenrauhaa ja hän ryhtyy kirjoittamaan lyhytterapeutti Parantaiselle. Suurin osa kirjaa koostuukin näistä kirjeistä. Välillä palataan kirjailijan nuoruuteen ja uran alkuaikaan. Kirjeissään kirjailija ruotii omia ajatuksiaan, kertoo mielipiteensä Ivana B:stä ja valottaa jossain määrin myös terapeutin hahmoa.

Kirja on tiivistahtinen, hyvärytminen ja napakka kuvaus nyky-yhteiskunnasta, sen arvomaailmasta ja julkisuuden merkityksestä.

Ei kommentteja: