maanantai 17. syyskuuta 2012

Gerbrand Bakker: Isä muuttaa yläkertaan

Hollannin maaseudulle lammastilalle sijoittuva kirja toi väistämättä mieleen Anne B. Ragden mainion Berliininpoppelit-sarjan. Hyvin samanlaisia tunnelmia oli tarjolla tässäkin kirjassa, jossa maatilallaan iäkkään isänsä kanssa asuva poikamies alkaa kaivata muutosta elämäänsä. Huumoria Ragden kirjoissa oli kyllä enemmän.

Lammastilallinen Helmer on ikänsä  asunut isänsä kanssa kotitilalla, lyhyttä opiskelujaksoa Amsterdamissa lukuun ottamatta. Hänen kaksoisveljensä Henk on kuollut jo nuorena, ja tämä tapaus tuntuu jääneen käsittelemättömäksi perheen sisällä. Nyt myös äiti on kuollut, ja Helmer päättää tehdä lopun autoritaarisen isän komentelulle. Hän siirtää lähes liikkumiskyvyttömän isän yläkerran huoneeseen, jossa tämä on poissa silmistä.

Lisää muutoksia Helmerin muuten hyvin hiljaiseen elämään tuo Henkin entisen kihlatun yhteydenotto ja pyyntö ottaa tämän teinipoika joksikin ajaksi maatilalle rengin hommiin hakemaan ryhtiä elämäänsä. Vanhat tapahtumat nousevat näin entistäkin voimakkaammin ihmisten mieliin.

Kirja oli mielenkiintoinen ja vähäeleinen maaseutukuvaus, jossa tärkein paino on ihmisten välisillä suhteilla, menneisyyden läsnäololla nykyisyydessä sekä ihmisen halulla ottaa elämänsä päätöksenteko omaan hallintaan.

Ei kommentteja: