lauantai 8. syyskuuta 2012

Ingo Schulze: Adam ja Evelyn

Ingo Schulze on Itä-Saksassa syntynyt kirjailija, joka on sijoittanut kirjansakin tapahtumat vanhaan kotimaahansa, kesään ja syksyyn 1989, jolloin maan rajat olivat aukeamassa ja koko maa lopulta häviämässä Euroopan kartalta.

Kirjan nimihenkilöt ovat pariskunta Adam ja Evelyn. Adam on vaatturi, joka ei tyydy ainoastaan vaatettamaan naisasiakkaitaan, vaan sopivan tilaisuuden tullen myös riisumaan heitä. Puoliso Evelyn työskentelee tarjoilijana. Elämä Adamin ja Evelynin omassa pikku paratiisissa ei tietenkään jatku ikuisesti. Kun Evelyn pääsee selville Adamin pettämisestä, hän päättää toteuttaa haaveensa lähteä Itä-Saksasta. Suuntana on länsi Tšekkoslovakian ja Unkarin kautta, pakomatkan hän toteuttaa ystävättärensä ja länsisaksalaisen serkun kanssa. Adam ei kuitenkaan halua päästää Evelyniä käsistään ja lähtee vanhalla Wartburgillaan kolmikon perään.

Matkalla Adam törmää nuoreen tyttöön, joka on myös pyrkimässä Unkariin. Hän salakuljettaa tämän autonsa takakontissa rajan yli ja näin seurue kasvaa vielä yhdellä hengellä. Unkariin matka pysähtyy, sinne leiriydytään osottamaan rajojen aukeamista. Paria vaihdetaan tiheään tahtiin ja vuoroon epäillään jokaisen matkalaisen motiiveja loikkaamiseen.

Kirja koostuu suuresta määrästä lyhyitä lukuja, mikä tekee lukukokemuksesta pirstaileisen ja osittain vaikeaselkoisen. Usein uuden luvun alussa on vaikea tietää, kenen suulla nyt puhutaan. Kirja on kuitenkin ihan mielenkiintoinen kurkistus Euroopan murrosvaiheeseen parin vuosikymmenen taakse.

Ei kommentteja: