maanantai 8. lokakuuta 2012

Heljä Salonen: Kaikki kotiin! Sienestäjän sielunelämää


Kaikki kotiin! on pieni ja lämminhenkinen novellikokoelma sienestämisen ihanuudesta. Toimittaja Heljä Salonen on sienestänyt vuosikymmenet, yksin ja rentoutuakseen. Hän nauttii metsästä ja sienestyksen rauhallisuudesta ja rauhoittavuudesta. Novelleista välittyy sienestäminen tunnelma, ja alkaa tehdä sieneen mieli itsekin. Lisäksi novelleista saa paljon uutta tietoa.

Hauskojakin juttuja löytyy. Toimittajan ironinen näkökulma sienestäviin julkkiksiin on hauska, ja ihmisten tyypittely erilaisiksi sieniksi viihdyttävää luettavaa. Tosin itseäni tai kavereitakaan en löytänyt herkkutateista ja suppilovahveroista ollenkaan, jaottelu ei ollut kovin kattava.

Hiukan välillä häiritsee novellien hyppiminen aiheesta kolmanteen samankin novellin sisällä. Pienellä lisäkarsimisella ja yhdistelyllä kirjasta olisi tullut vieläkin sujuvampi. Mutta ilokseen tämän lukee nytkin, ainakin jos sienet ja metsissä vaeltelu ovat sydämen asia. Ja ehkä kipinän löytää sellainenkin, joka ei ole ennen sienestämisestä piitannut.

Ei kommentteja: