perjantai 2. marraskuuta 2012

Hélène Grémillon: Uskottuni

Ranskalaiskirjailijan esikoisteos on ovelasti rakennettu tarina, jossa liikutaan sotaa edeltävässä, sodanaikaisessa ja 1970-luvun Pariisissa sekä Ranskan maaseudulla.

Kirja alkaa 1970-luvulta Pariisista, jossa juuri äitinsä menettänyt kolmekymppinen Camille saa yllättäen kirjeen, joka muistuttaa päiväkirjan sivuja. Camille epäilee, että kirje on tullut väärään osoitteeseen, mutta koska lähettäjän tietoja ei ole, ei hän pääse kirjettä palauttamankaan. Kirjeitä alkaa tulla säännöllisesti lisää, joka viikko näiden 1940-luvulla eläneiden Camillelle vieraiden ihmisten tarina saa jatkoa.

Kirjeistä hahmottuu tarina nuoresta Anniesta, joka elää työläisperheessä maaseudulla. Annien läheisin ystävä on häneen palavasti rakastunut Louis. Annie on innostunut maalaamisesta ja taiteesta ja tutustuu samalle paikkakunnalle muuttaneeseen rouva M:ään, joka järjestää hänelle ateljeen. Rouva M kärsii lapsettomuudestaan, ja lopulta Annie lupautuu synnyttämään rouvalle ja tämän miehelle lapsen. Lapsi syntyy saksalaisten miehittämässä Pariisissa. Mutta kuinka helppoa Annien on päästää irti omasta lapsestaan?

Kirja on todella onnistunut! Eri aikatasoille sijoittuva kertomus avaa pikku hiljaa suuria salaisuuksia ja valtavia julmuuksia, joita menneisyyteen kätkeytyy. Kirjan elävänoloisten henkilöiden kautta kirjailija käsittelee luontevasti suuria teemoja kuten äitiyttä ja äidinrakkautta, lapsettomuutta ja luottamusta.

Ei kommentteja: