maanantai 10. kesäkuuta 2013

Sakyong Mipham: Meditatiivinen juokseminen


Sakyong Mipham on Tiibetin lama, tunnettu buddhalainen opettaja ja kirjailija, joka harrastaa juoksemista tosissaan. Hän on osallistunut usealle maratonille ja kilpailee paitsi itsensä, myös muiden kanssa kovilla, vain reilun 3 tunnin maratonajoilla. Mipham avaa kirjassaan yhteyksiä meditoinnin ja urheilun välille, ja kertoo mielenkiintoisesti omista havainnoistaan.

Miphamin perussanoma on, että fyysinen ja psyykkinen kulkevat tiiviisti käsi kädessä, ja kirjasta löytyy monenmoisia neuvoja arkielämäänkin. Kirja on jaettu juoksijan (tai meditoijan) kykyjen mukaan eri osiin: tiikeri, leijona, garuda ja lohikäärme.

Jokaisessa vaiheessa juoksija (ja meditoija) kohtaa erilaisia haasteita. Näihin haasteisiin ja kehittymispaineisiin täytyy pystyä vastaamaan, jotta uusi vaihe aukeaa. Esimerkiksi leijonavaiheessa täytyy tutustua ja sopeutua onnellisuuteen, ja lakata pelkäämästä sen katoamista. ”Luota onnellisuuden luonnollisuuteen.”, on Miphamin neuvo. Mielenkiintoinen kirja, joka melkein pitäisi lukea saman tien uudelleen, jotta se avautuisi enemmän.

Ei kommentteja: