tiistai 30. heinäkuuta 2013

Hassan Blasim: Vapaudenaukion mielipuoli

Hassan Blasim on irakilaistaustainen kirjailija, joka on asunut Suomessa vuodesta 2004. Kyseisen kokoelman novellit hän on kirjoittanut Suomessa arabiaksi.

Kirjan lyhyehköissä novelleissa päästään kurkistamaan laittomien siirtolaisten rajanylitysmatkoihin, heidän elämäänsä paremmasta haaveillen ja muistoistaan lähtömaassa. Blasimin kertomukset ovat varsin karuja, on sortovaltaa, hirmuhallintoa, vallankumouksia ja kidutusta. Veri lentää useammassakin novellissa. Mitään karua sotarealismia novellit eivät kuitenkaan edusta, kaukana siitä. Asetelma on usein jollain tavalla epärealistinen, joko kertoja on jollain tavalla vinksahtanut tai sitten tarina saa absurdeja käänteitä.


Vapaudenaukion mielipuolta voi ehdottomasti suositella luettavaksi kaikille, jotka haluavat laajentaa näkemystään maailmasta. Novellin Tarinabasaari alkulause pitää tässäkin kohtaa paikkansa: ”Harvojen kriitikkoystäviensä kutsuihin hän vastasi unkarilaisen kirjailijan Béla Hamvasin sanoin: ’Ihminen tutustuu maailmaan kotona ja itseensä matkoilla’. 

Ei kommentteja: