tiistai 2. heinäkuuta 2013

George R. R. Martin: A Game of Thrones


Valtaistuinpeli avaa Martinin moniosaisen (tällä hetkellä 7 osaa tiedossa) saagan Tulen ja jään laulut. Luin järkälemäisen fantasiasarjan ensimmäisen osan A Game of Thronesin eli Valtaistuinpelin englanniksi, eikä siihen mennytkään kuin kaksi kuukautta (803 sivua). Silti tuntuu että kannatti. Uusia sanoja ja vanhaa, vaikeahkoakin kieltä oli paljon, mutta olen nyt löytänyt lukemista pitkäksi aikaa. Seuraava osa, please!

Alun perin Valtaistuinpeli ilmestyi jo vuonna 1996, mutta suomennos vasta vuonna 2003. Kirjassa kuvataan mahtisukujen valtataistelua, rakkautta, petosta, uhkaa, kuolemaa ja kärsimystä. Kirja etenee eri henkilöiden kertomusten kautta, jotka lomittuvat toisiinsa lukijaa miellyttävällä tavalla. Välillä lukija tietää hiukan enemmän kuin kulloinenkin päähenkilö, välillä yllättyvät molemmat. Yksi kirjan pääjuonista keskittyy Lannisterin ja Starkin sukujen väliseen kamppailuun, yksi lohikäärmeiden verta oleviin viimeisiin Targaryen-suvun lapsiin, ja yksi tapahtumiin jäisellä ja pahaenteisellä Muurilla kaukaisimmassa pohjolassa.

Valtaistuinpeli on voittanut lukuisia palkintoja, ja siitä on tehty menestyksekäs tv-sarja. Nyt aion lukea ensin kirjat, ja sitten voisi katsoa sarjankin. Hyvä lukuromaani siis!Ei kommentteja: