tiistai 9. heinäkuuta 2013

Kati Hiekkapelto: Kolibri

Fekete Anna (kyllä, juuri näin Anna itse haluaa nimensä sanoa: unkarilaiseen tapaan sukunimi ensin) on uusi naispoliisihahmo suomalaiseen rikoskirjallisuuteen. Kirjan alussa Anna aloittaa uudessa virassa pohjoissuomalaisen kaupungin poliisin väkivaltayksikössä. Paluu vanhaan kotikaupunkiin on ollut Annalle suuri päätös; vanhassa tutussa ympäristössä monet muistot nuoruudesta nousevat esiin. Anna on muuttanut perheensä kanssa Suomeen jo lapsena. Lähtöisin hän on Serbian unkarilaisalueelta, josta perhe pakeni Jugoslavian hajoamissotien aikaisia etnisiä vainoja. Myös Annan veli asuu Suomessa, mutta hän ei ole oppinut kieltä tai kotoutunut maahan yhtä hyvin kuin Anna.

Rikostapahtumat alkavat, kun hiljaiselta lenkkipolulta löydetään haulikolla tapettu nainen. Pian toinenkin lenkkeilijä ammutaan ja kaupungissa pelätään sarjamurhaajaa. Lenkkeilijäsurmien rinnalla kulkee nuoren kurditytön tapaus. Tyttö on ilmoittanut poliisille pelkäävänsä henkensä olevan uhattuna vanhempien kunniaväkivallan takia, mutta myöhemmin hän peruu ilmoituksensa. Anna ei kuitenkaan voi jättää tapausta ilman huomiota.

Työparina Annalla on rasistinen keski-ikäinen Esko. Yksi jännite kirjaan syntyy siitä, kuinka nämä kaksi onnistuvat toimimaan yhdessä.

Mielenkiintoisinta kirjassa on Annan ristiriitainen persoona. Hän on urheilullinen nainen, joka kamppailee tupakoinnin lopettamisen kanssa. Hän on suomalaisen armeijan käynyt suomalainen poliisi, joka kuitenkin ajattelee kaukaista synnyinpaikkaan kotinaan. Hän on menestyvä kaunotar, joka kärsii kaamosmasennuksesta ja unettomuudesta.


Kirja oli mielenkiintoinen, sujuvasti kirjoitettu tuttavuus. Rikostapauskin jaksoi kiinnostaa, vaikka ratkaisu tuntui jokseenkin valjulta. Kirjasta käy ilmi, että tulemme tapaamaan Annan jatkossakin. Hyvä niin! 

Ei kommentteja: