torstai 12. syyskuuta 2013

Eija Hetekivi Olsson: Tämä ei ole lasten maa

Suomalaistaustaisen ruotsalaisen Eija Hetekivi Olssonin kirjassa on Susanna Alakoskenkin romaaneista tuttu asetelma: Suomalaissiirtolaisten tytär kamppailee suomalaisuuteen liittyvien huonommuuden- ja häpeäntunteiden kanssa ja pyrkii pääsemään ylöspäin yhteiskunnassa.

Kirjassa seurataan päähenkilön Miiran elämää lapsuudesta aina teini-ikään asti. Miiran elämässä suurin ongelmien aiheuttaja tuntuu olevan kotikielinen koulu: hänet pakotetaan käymään suomenkielistä koulua ja näin ollen hänet automaattisesti suljetaan alempaan luokkaan, häneltä rajataan pois mahdollisuudet elämässä etenemiseen. Mutta Miira ei halua antautua. Hän käyttää kaiken tarmonsa päästäkseen eroon suomalaisuuden leimasta.

Mikään kiltti tyttö Miira ei ole. Hän polttelee merkkinsä kerrostalon rappukäytävään viritetyllä sytkärillä, hän polttaa tupakkaa päästäkseen luokan kovisten joukkoon ja varastaa vaatteita ollakseen ulkoisesti kyllin hyvä. Kotona Miiralla on kaikki hyvin, lukuun ottamatta sitä seikkaa, että vanhemmat ovat suomalaisia. Siellä ei odota alkoholinhuuruinen helvetti vaan turvallinen koti.

Kirja on voimakas ja kantaa ottava. Hieman itseäni ihmetytti, miten pieni koululainen voi olla niin katkeroitunut ja vihan täyttämä kuin Miira heti koulu-uransa alusta.

Ei kommentteja: