tiistai 24. syyskuuta 2013

Mia Kankimäki: Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin

Mia Kankimäki on 38-vuotias kustannustoimittaja, joka miettii elämänsisältöjensä mielekkyyttä ja kaipaa vaihtelua. Hän on innostunut tuhat vuotta sitten eläneen japanilaisen hovinaisen Sei Shonagonin Tyynynaluskirjasta ja haluaa tutustua paremmin tähän naiseen ja hänen kirjalliseen tuotokseensa.

Tyynynaluskirja on kokoelma lyhyitä tekstejä, runoja, listoja ja päiväkirjamerkintöjä. Kankimäki löytää niistä paljon yhtäläisyyttä nykyajan blogiteksteihin, Twitter-viesteihin ja Facebook-päivityksiin. Kaiken kaikkiaan Sein kirjoitukset – ainakin ne osat, jotka Kankimäki on valinnut kirjaansa –  vaikuttavat yllättävän tuoreilta ja ajankohtaisilta ottaen huomioon, että ne on kirjoitettu tuhat vuotta sitten.

Kankimäki päätyy ottamaan töistä vuorotteluvapaata, jonka aikana hänen on tarkoitus tutkia Sein elämää. Hän onnistuu saamaan apurahoja ja kustannussopimuksen kirjalleen ja  lähtee kolmeksi kuukaudeksi Kiotoon. Ainakin japanin kieltä taitamattomalle tietojen saaminen Seistä tuntuu olevan erittäin vaikeaa. Hän näyttää olevan lähes unohdettu ja jääneen kuuluisampien kirjailijoiden varjoon.

Kankimäen kirja on lumoava! Esikuvansa Sein tapaan hänkin koostaa kirjansa erilaisista teksteistä. Toistoa kirjassa on aika paljon, mutta ei sekään oikeastaan haitannut. Kirjallisten ansioiden lisäksi kirjassa on paljon tietoa Japanin kulttuurista, tavoista ja historiasta. Ehdottomasti suositeltavan arvoinen kirja!!

Ei kommentteja: