keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Antti Tuuri: Alkemistit. Maallinen rakkaus

Antti Tuurin uutuuskirja sijoittuu 1780-luvulle alkemistien maailmaan. Orpo maanmittari Bergklint päätyy vuorikapteenin oppipojaksi Uuteenkaupunkiin tavoitteena perehtyä  Emanuel Swedenborgin mystiseen salatieteeseen ja näiden oppien avulla onnistua tekemään kultaa.

Kullan valmistaminen ei ole mitään halpaa hommaa. Polttouuni on valmistettava ja sysiä hankittava kuukausien polttorupeamaa varten. Maanmittari Bergklint huolehtii sopivasta tulesta ja tutkailee kullan kehittymistä samalla kun opiskelee mystikkojen elämänviisauksia kirjallisuudesta. Edes syttyvä rakkaus nuoreen kauppiaantyttäreen ei saa haitata kullan valmistuksen edistymistä.

Kirjassa kuvataan pikkutarkasti kullan valmistamista. Samoin rahanlainausretkiä tehdään niin hevoskyydillä Turkuun ja Vaasaan kuin lahden yli Tukholmaankin. Lapsia kasvatetaan, renkejä ja piikoja koulutetaan, vuorimestarin puolison äksyilyjä ihmetellään. Ehkäpä juuri pikkutarkkuudesta johtuen kirja on ajoittain jopa pitkästyttävä. Tuurin omaleimainen kerronta on kyllä miellyttävää luettavaa.

Ei kommentteja: