maanantai 5. toukokuuta 2014

Jenni Linturi: Malmi 1917

Jenni Linturin uusi romaani on loistava kuvaus loppuvuodesta 1917 Helsingin pitäjän Malminkylässä. Suomi haparoi kohti itsenäisyyttä ja tunnelmat kiristyvät Malmillakin, jossa esiintyy väkivaltaisuutta, kun köyhälistö nousee kapinoimaan ja ryöstämään ruotsinkielisten tilallisten ruokavarastoja.

Kirja kietoutuu kahden erilaisen perheen ympärille. Hämäläinen suomenkielinen apulaisnimismies Puolakka lähetetään Malmille rauhoittamaan tunnelmia ja sopimaan kielikiistoja. Hänen kolme teini-ikäistä poikaansa suhtautuvat asioihin sovittelevaa isäänsä kiivaammin. Isän asenne vaikuttaa pojista jopa vetelyydeltä.

Karl Karlqvist puolestaan on ruotsinkielinen tilallinen, joka tyttärineen joutuu hyökkäyksen kohteeksi. Tyttäret kapinoivat isäänsä vastaan eri tavoin: Lettu rakastuu Puolakan Oiva-poikaan ja Ingeborg lähtee Helsinkiin toteuttamaan omia unelmiaan.

Linturin kirja on todella kaunis. Vaikka se on ajallisesti sidottu tiettyyn historialliseen aikaan, sen teemat ovat yleismaailmallisia: nuorison kapinointi vanhemman sukupolven käsityksiä vastaan; nuoren rakkauden kaikki voittava tunne, jota eivät edes kielierot pääse nujertamaan; ihmisen palava halu päästä toteuttamaan itseään ja unelmiaan.

Ei kommentteja: