Suklaan maku on katalonialaisen Care Santosin ensimmäinen suomennettu romaani. Kirjan tapahtumat sijoittuvat Barcelonaan kolmella eri vuosisadalla. Tapahtumia kuljetetaan 1700-luvulta peräisin olevan ranskalaisen kaakaokannun reittiä. Kannu valmistettiin Sevresin posliinitehtaalla madame Adelaidelle, joka oli Ranskan kuninkaan Ludvig XV:n tytär. Kannu saa kolhuja ja vaihtaa vuosisatojen aikana omistajaa monta kertaa.
Kirja ei ole kronologinen vaan siinä kuljetaan 1900-luvulta taaksepäin ja päädytään 1700-luvulle.
Pääosa kirjassa on kaakaolla ja suklaalla, niiden valmistuksella ja valmistajilla, suklaamestareilla, kisälleillä ja killoilla. Kaakao osoittautuu suorastaa mystisen herkulliseksi juomaksi, kun mestarit valmistavat sitä omilla salaisilla resepteillään. Kaakaon ohella kirjan päähenkilöt käyvät ahkerasti myös oopperassa ja mukaan mahtuu myös romanttisia juonen käänteitä. Osa kirjan henkilöistä on historiallisia henkilöitä, kuten Beaumarchais, joka kirjoitti mm. Sevillan parturin ja Figaron häiden libretot.
Kirjan eri vuosisadoille sijoittuvat tarinat ja niiden henkilöt ovat hyvinkin erilaisia. Pidin oikeastaan eniten kirjan päättävästä viimeisestä tarinasta, joka sijoittui 1700-luvun Barcelonaan. Siinä kaakaon ja suklaan valmistajien valiojoukko on lähtenyt Versaillesista opintomatkalle Barcelonaan. Tarinasta ei puutu yllättäviä, farssimaisia tapahtumakäänteitä. Juoni voisi jopa olla jostain oopperasta!
Kirjan lopussa on kerrottu lyhyesti historiallisista henkilöistä, jotka esiintyvät kirjassa. Teos on saanut Ramon Llull -kirjallisuuspalkinon. Seuraavan kerran juodessani kaakaota, maistelen sitä uusin ajatuksin ja muistelen tätä kirjaa.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti