keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

Alice Hoffman: Ihmeellisten asioiden museo

Alice Hoffmanin kirjan päähenkilönä on 18-vuotias Coralie, joka asuu isänsä erilaisia maailman ihmeitä esittelevässä museossa 1900-luvun alun New Yorkissa. Professoriksi kutsuttu isä on ankara ja omistautunut työlleen kaikella intohimolla. Joka kevät hän kokoaa museonsa esiintyjiksi erikoisen karvaisia ihmisiä, erityisen suurikokoisia naisia, tulennielijöitä ja muita ”eläviä ihmeitä”. Coraliella on sormiensa välissä ihopoimut, minkä vuoksi hän päätyy itsekin näytteille lasialtaaseen merenneidoksi naamioituneena. Tätä tehtävää varten häntä on kasvatettu ja valmennettu koko lapsuutensa. Tämä on ainut maailma, jonka hän tuntee. Aikuisuuden kynnyksellä Coralie alkaa kaivata vapauteen isänsä ankarasta komennosta, ja vielä voimakkaammin hän alkaa pyristellä isästään irti päästyään perille tämän työn ikävistä piirteistä.


Tahollaan menneisyydestään irti pyristelee myös Eddie, oikealta nimeltään Ezekiel Cohen, tiukan juutalaisen kasvatuksen saanut nuorimies, joka halveksii isäänsä, mutta myös rikkaita ihmisiä. Eddie irtautuu yhteisöstään, vieraantuu isästään, ja päätyy parin mutkan kautta lopulta valokuvaajaksi. Coralie näkee Eddien eräällä uintireissullaan ja rakastuu tähän heti. Eddiellä on aina ollut löytämisen lahja, ja hän alkaa tutkia kadonneen juutalaistytön tapausta. Tapausta selvittäessään Eddie kohtaa Coralien, jota oli luullut vain uniensa naiseksi. Kuinka ollakaan myös Eddie rakastuu kuumeisesti ja pari päättää yhdessä uhmata Coralien isää, ankaraa professoria.


Alice Hoffman kirjoittaa historiallisen New Yorkin eloon. Kirjan tapahtumat kulkevat rinnakkain todellisten historiallisten tapahtumien, kuten Triangle Shirtwaist Factoryn tulipalon, legendaaristen Coney Islandin huvipuistojen Dreamlandin ja Luna Parkin kukoistuksen sekä valokuvauksen kehittymisen, kanssa. Suosittelen kirjaa historiasta kiinnostuneille. Aivan erityisesti museoista ja museologiasta kiinnostuneet saavat tästä kirjasta pilkahduksia siitä, millaisia olivat kuriositeettikabinettien kaltaiset ”ihmeiden” esittelymuseot ja huvipuistot, joissa ulkoisesta normista poikkeavat ihmiset asetettiin näyttelyesineen asemaan.

Ei kommentteja: