perjantai 30. kesäkuuta 2017

Katja Kallio: Yön kantaja

Katja Kallion romaanin päähenkilö on Amanda, joka elää Seilin saarella mielisairaalassa 1891 - 1918 kuolemaansa saakka. Seiliin Amanda joutuu saatuaan tuomion irtolaisuudesta. Amanda Aaltonen on todellinen henkilö, joka on inspiroinut kirjailijaa. Kirjan tapahtumat muutoin ovat fiktiivisiä.

Kirja alkaa, kun Amanda pääsee kuumailmapallolennolle Pariisiin Duplessis-nimisen herran kanssa. Mielikuvituksellista tarinaa epäillään moneen otteeseen Amandan keksimäksi. Lentomatka on jotain ihan muuta kuin Amandan loppuelämä Seilissä. Kirjailija kuvaa hyvin potilaiden ja hoitajien suhdetta. Hoitajilla ei pääsääntöisesti ole työhönsä minkäänlaista koulutusta ja potilaita kohdellaan mielivaltaisesti. Hyvin käyttäytyvät saavat etuoikeuksia ja osa heistä tekeekin oikeastaan työtä sairaalassa. Parhaassa asemassa ovat ns. vapaakävelijät, jotka pääsevät Nauvoon saakka kauppareissuille.

Pääsin kirjaan sisälle vasta, kun Amanda siirtyi Seiliin. Katja Kallio kuvaa hienosti Amandan mielen liikkeitä, ajatuksia ja tuntemuksia. Alkuun Amanda kuvittelee pääsevänsä Seilistä pois, kun paranee. Tuohon aikaan Seilistä ei lähdetty pois ollenkaan ja totuuden selvittyä Amandalle, hänellä on tekemistä asian hyväksymisen kanssa. Potilaiden välisiä suhteitakin Kallio kuvaa koskettavasti.

Luontokuvaus on hienoa ja kalastajan ammattiin liittyvät jaksot asiantuntemuksella kirjoitetut. Hieno kuvaus on myös Amandan öinen pakoyritys jäällä. Pidin kirjasta kovasti, Katja Kallio yllätti positiivisesti!

Ei kommentteja: