tiistai 27. kesäkuuta 2017

Leena Lehtolainen: Kuusi kohtausta Sadusta

Leena Lehtolaisen Kuusi Kohtausta Sadusta on romaani, vaikka sitä voisikin luulla nopealla vilkaisulla näytelmän käsikirjoitukseksi. Kirja nimittäin alkaa näytelmän käsikirjoituksen henkilöluettelolla ja sisältää täyspitkän näytelmän nimeltä Kuusi kohtausta Sadusta vuorosanoja. Myös esityksen saama kritiikki on ujutettu mukaan kirjan tekstiin.

Kirjan päähenkilö on taiteilija Satu Savinainen, josta hänen viimeisin miesystävänsä Heikki Sirviö on päättänyt tehdä näytelmän. Satu ja Heikki ovat näytelmän suunnitteluvaiheen alussa seurusteleva pari, eikä Satu näe näytelmäprojektia ongelmalliseksi. Kutsuuhan hänen miehensä sitä rakkaudenosoituksekseen Satua kohtaan. Kun näytelmän harjoitukset alkavat, Satu kuitenkin ymmärtää, että jos hänen elämästään kerrotaan pikkutarkasti, joutuvat myös hänen elämänsä muut ihmiset tahtomattaankin valokeilaan. Tässä vaiheessa näytelmän peruminen on kuitenkin liian myöhäistä.

Näytelmän ensi-illan alla Satu katoaa ja näytelmä herättää näin ollen ennen näkemätöntä kiinnostusta.

Leena Lehtolainen on tullut tunnetuksi jännäreiden mestarina, mutta tämä teos ei sijoitu jännityskirjallisuuden maailmaan huolimatta taiteilijan katoamisen mysteeristä. Teoksessa kuvataan naisen asemaa taidemaailmassa ja pohditaan yksityisyyden ja julkisuuden välistä rajaa. Onko julkisuuden henkilöllä oikeutta yksityisyyteen?

Ei kommentteja: