tiistai 2. heinäkuuta 2019

Edward St Aubyn: Loistava menneisyys: Patrick Melrosen tarina 1-3

Tartuin tähän kirjaan vastahakoisesti kaiken siitä lukemani takia. Kirjailija kuvaa osin omaelämäkerrallisessa kirjassaan lapsuuttaan tyrannimaisen, sadistisen isän ja tahdottoman äidin kanssa. Kirjan aihepiiri tuntui vastenmieliseltä.

Kirjan päähenkilö - kuten myös kirjailija itse - ajautuu nuorena vahvojen huumeiden käyttäjäksi ja kuin ihmeen kaupalla selviytyy hengissä.  Patrick Melrosen tarina on myös nähtävissä upeana tv-sarjana. Hienon tv-sarjan nähtyäni päätin kuitenkin lukea myös kirjan, jota sarja uskollisesti noudattelee.

Melrosen perheellä on kesähuvila Ranskassa ja kirjan tapahtumat alkavat sieltä, kun Patrick on 5-vuotias. Isä, David Melrose, on kavereidensa mielestä loistotyyppi, mutta lähipiiriään hän kiusaa, nöyryytttää ja alistaa. Vaimon selvitytymiskeino on viina ja lääkkeet, mutta Patrick ei pääse isäänsä pakoon avioeron jälkeenkään.

Kirjan toisessa osassa kuvataan uurnanhakumatkaa, jonka Patrick tekee isänsä kuoltua New Yorkiin. Patrickin huumeiden käyttö ryöstäytyy käsistä, ja kirjailijan kuvaus New Yorkin reissusta on aivan uskomaton.

Kirjan maailma on rikkaiden ja aatelisten. Siinä liikutaan Englannin maaseudulla kartanoissa ja varmistutaan siitä, että tunnetaan varmasti oikeat ihmiset. Kaikkia muita halveksitaan ja heistä kerrotaan ikäviä juttuja. Mukaan kirjassa kuvattuihin juhliin on kutsuttu myös prinsessa Anne, jota kirjailija ei kuvaa kovinkaan mairittelevasti. Juhlien kuvaus on hieman puuduttavaa, kun henkilöt vaihtuvat jatkuvasti ja keskustelujen aiheista ei aina pääse jyvälle.

Tässä vaiheessa Patrick on käynyt läpi vieroituksen ja on mukana juhlissa vähän ulkopuolisena. Osan nimi alkuteoksessa on Some hope: Patrick on selvinnyt kuiville, ainakin väliaikaisesti. Pystyykö hän antamaan isälleen anteeksi ja jatkamaan elämäänsä eteenpäin?

St Aubynin kirjat ovat alun perin ilmestyneet jo 1990-luvun alussa kuudessa osassa, suomenkieliset kirjat on julkaistu kahtena niteenä. Suosittelen lukemaan kirjan, jossa Englannin luokkayhteiskunta on edelleen voimissaan. Päähenkilön selviytymistarinakin on uskomaton, tosin raha on siinäkin tainnut mahdollistaa asioita.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Raha ei koskaan korvaa turvallisia ihmissuhteita. Voi vain kuvitella, mitä kaikkea
päähenkilö on tosielämässä saanut käydä läpi. Hänellä ei ollut edes sisaruksia turvanaan ja kaiken lisäksi vielä äiti oli alkoholin suurkuluttaja. Ylipäänsä on ihme, ettei hän menehtynyt huumeisiin tai päätynyt lopullisesti mielisairaalaan. Miten paljon hyväksikäyttö on vaikeuttanut hänen elämäänsä.