torstai 11. heinäkuuta 2019

Nina Lykke: Ei, ei ja vielä kerran ei

Ingrid ja Jan on vakiintunut keski-ikäinen aviopari, jolle piintyneet rutiinit seksielämässä ja muissakin asioissa ovat arkipäivää. Lisäksi pariskunnan aikuiset pojat asustavat kotona kuin hotellissa, ja Ingrid passaa ja palvelee heitä.

Kaikki muuttuu, kun Janin 15 vuotta nuorempi työkaveri Hanne alkaa flirttailla Janin kanssa joulukonsertissa, Janilla naksahtaa päässä ja he aloittavat suhteen. Kaikkien kolmen elämä mullistuu kokonaan kirjassa kuvattujen parin vuoden aikana.

Kirjassa kertojan ääni vaihtelee näiden kolmen välillä. Alkuosa kirjasta on vähän raskasta luettavaa, kirjailijan kuvatessa sitä, miten kaikilla on asiat jollain lailla huonosti. Ingrid on täysin leipääntynyt työhönsä ja elämäänsä ja yrittää selviytyä päivästä toiseen tarkkojen rutiinien varassa. Hanne vaihtaa miehiä jatkuvasti, kun jokaisesta tuntuu löytyvän jotain vikaa. Jan taas on juuri saanut ylennyksen aivan yllätyksenä ja pyytämättä.

Kirjailija pyörittää päähenkilöidensä ajatuksia ja tekemisiä niin, että heidän elämänsä alkaa tuntua kirjan edetessä suorastaan tragikoomiselta. Ainoa, kenelle loppujen lopuksi yllättäen käykin hyvin, on Ingrid. 

Ei, ei ja vielä kerran ei on norjalaisen palkitun ja suositun kirjailija Nina Lykken kolmas romaani. Lykken kielessä ja tavassa kirjoittaa on jotain uutta ja virkistävää. Kannattaa tutustua!

Ei kommentteja: