maanantai 23. syyskuuta 2019

Antti Rönkä: Jalat ilmassa

Antti Röngän tarina koulukiusatusta pojasta on omakohtainen. Lahden lähellä pienessä kunnassa asuvaa Aaroa kiusataan ala- ja yläasteella, lukioon Aaro lähteekin Lahteen päästäkseen kiusaajista eroon. Aaro ei osaa puhua asiasta vanhempien tai opettajien kanssa. Kirjan tapahtumahetkellä Aaro aloittaa opiskelun Jyväskylän yliopistossa.

Kuvaukset siitä, miten vaikeaa on kohdata uusia ihmisiä ja pelätä koko ajan ettei kelpaa, ovat riipaisevia. Aarolle selvitymiskeino ovat kalliit muotikuteet ja hajusteet, joilla hän yrittää saada muiden hyväksyntää. Ainoat nuoret, joiden kanssa Aaro saa solmittua ystävyyssuhteita, ovat hekin kohdanneet rankkoja asioita. Lääkkeet auttavat ajoittain, mutta niitäkään Aaro ei osaa käyttää oikein. Ajanvaraus psykologille jää tekemättä ja tilanne kärjistyy.

Kirja on hyvin todenmakuisesti kirjoitettu. Lukiessa miettii, miten voi olla mahdollista, että kukaan ei puutu kiusaamiseen. Ja kuinka monta vastaavaa tapausta Suomeen mahtuukaan? Jatkuva kiusaaminen jättää pysyvät jäljet. Kiusaamisesta toipuminen on varmasti pitkäaikainen prosessi, jossa tarvitaan ammattilaisten apua. Onneksi tämän kirjan lopussa pilkahtaa toivo.

Ei kommentteja: