maanantai 7. lokakuuta 2019

Heather Morris: Auschwitzin tatuoija

Kirja kertoo kahden rakastavaisen tarinan yli 70 vuotta tapahtumien jälkeen. Rakkaustarinan lisäksi se on uskomaton selviytymistarina ihmiskunnan ehkä pahimpana ajanjaksona ja hirvittävissä oloissa, hitunen onnea mukana. Lale Sokolov, australialainen liikemies, päätyi kertomaan heidän tarinansa Morrisille vasta vaimon kuoltua, ja kun ei enää tarvinnut pelätä tuomiota mahdollisesta kumppanuudesta natsien kanssa.

Lale eli Ludvig Eisenberg, joutui Krompachysta Slovakiasta Auschwitz-Birkenaun keskitysleirille tuhansien muiden juutalaisten kanssa kesällä 1942. Hänen perheensä tuhoutui lähes kokonaan Auschwitzissa. Onnellisten sattumien kautta Lale pääsee töihin leirillä tatuoijan apulaiseksi, ja tatuoija Pepanin kadottua hänestä tulee päätatuoija, Tätowierer. Tuhannet ja tuhannet vangit saavat sen jälkeen numeron Lalelta käsivarteensa. Eräänä päivänä Lale tatuoi  naisvankeja ja katsoo liian pitkään erään tytön tanssiviin silmiin. Tämä tyttö on Gita Fuhrmann, jonka elämä kietoutuu yhteen Lalen kanssa leirin vaarallisissa oloissa.

Oman neuvokkuutensa ja mahtavan kielitaitonsa avulla Lale kamppailee tiensä sodan loputtua läpi venäläisjoukkojen takaisin kotikaupunkiinsa, mutta löytääkö hän Gitan ja kaikki sukulaisensa ja ystävänsä sodan myllerrykssen jälkeen?

Ei kommentteja: