tiistai 13. lokakuuta 2020

Elizabeth Strout: Pikkukaupungin tyttö

Elizabeth Stroutin kirja Pikkukaupungin tyttö on Stroutille tyypillinen äidin ja tyttären välisen suhteen kuvaus. Isabelle on murrosikäisen Amyn yksinhuoltaja. Isabellen taustat jää hämäriksi, Amykään ei oikein tiedä, mitä hänen äidilleen on aiemmin tapahtunut. Isabelle pitää asiat sisällään, ei osaa puhua tyttärensä eikä työkavereittensa kanssa. Amysta tulee arka tyttö, jolla on vain yksi kaveri, Stacey.

Kaikki muuttuu, kun Amyn koulussa aloittaa matikan sijaisopettajana Robertson, joka alkaa huomioida Amya. Amy ottaa kiitollisena vastaan kaikki ystävällisyyden osoitukset ja vähitellen Robertsonin ja Amyn suhde kehittyy väärään suuntaan.

Kirja ei kuitenkaan ole kuolemanvakava tai ahdistava. Hauskoja ovat kuvaukset Isabellen työpaikalta ja työkavereista ruokatuntijutusteluineen. Vähitellen Isabelle ystävystyy työkaveriensa kanssa ja kirjan loppu onkin yllättäen positiivinen.

Strout on saanut Pulitzer-palkinnon kirjastaan Olive Kitteridge. Myös Pikkukaupungin tyttö on taattua laatua. Kirja on ilmestynyt suomeksi jo 2001 ja tänä vuonna uudestaan Tammen Keltaisessa kirjastossa.

Ei kommentteja: