torstai 28. lokakuuta 2021

Tommi Saarela: Pave Maijanen - elämän nälkä

Harvoin tulee tartuttua musiikkielämäkertaan, mutta nyt Pave Maijasen ura kiinnosti. Vaikkei omasta levyhyllystä Maijasen levyjä enää löytynytkään, hitit ovat jääneet mieleen ja myös hienot säestyksettömät moniääniset laulusovitukset, kuten Lilja, ruusu, kirsikkapuu.

Tommi Saarelan kirja on todella yksityiskohtainen kuvaus Paven tavattoman monipuolisesta urasta. Jokainen äänitys, konsertti, sävellyssessio, kiertue, levyjen tuottaminen jne. on kirjassa käyty läpi. Jossakin vaiheessa yksityiskohtien runsaus meinasi ruveta puuduttamaan, mutta toisaalta yhtään tiedonmurusta ei malttanut jättää lukemattakaan.

Kirjassa kerrotaan, miten luontaisesti musikaalinen Pave opetteli itse soittamaan useita eri soittimia, äänittämistä, tuottamista ja yhtyeiden johtajana toimimista, säveltämistä ja sanoittamista - toki saaden välillä apua kollegoiltaan, jotka olivat kaikki Suomen huippumuusikoita. Paven luonteesta ja vastuun kantamisesta lukuisissa eri bändeissä saadaan myös hyvä kuva. Monet muusikot lähtivät mukaan eri projekteihin, kun kuulivat että Pave on mukana. Ja Pavea myös pyydettiin mukaan moniin projekteihin, kun hänen korkea ammatillinen tasonsa, luonteensa tarkkuus ja vaatimattomuus tiedettiin.

Kirja vilisee suomalaisen rock-musiikin huippunimiä 1970-luvulta 2010-luvulle saakka. Vaikka välillä työelämässä oli hiljaisempia jaksoja, oli myös huippuhetkiä hitteineen, Mestarit-kiertueineen ja ehkä viimeisimpänä mukanaolo Vain elämää -sarjassa.

Kirjassa kerrotaan myös Pavesta yksityishenkilönä ja kesistä Kesälahdella. Rukiin viljely ja leivän leipominen eivät ehkä ensimmäisenä tulisi mieleen rock-muusikosta puhuttaessa?

Suosittelen lämpimästi kirjaa kaikille Paven musiikista pitäville. Nyt täytyy kaivaa Paven levyt taas esiin!

Ei kommentteja: