keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Esko Valtaoja: Kaiken käsikirja

Esko Valtaoja on ryhtynyt melkoiseen urakkaan kirjoittaessaan vaatimatonta Kaiken käsikirjaansa. Tuloksena ei ole kuitenkaan uusi Sudenpentujen käsikirja, josta löytyisivät kaikki niksit ja koko maailman tieto. Tuloksena on erittäin mielenkiintoinen tiedettä, taidetta, uskontoa ja elämää pohdiskeleva kirja.

Kirja on jaettu lukuihin, joissa käsitellään tämän hetken tietämyksen mukaan esimerkiksi ihminen, elämä, historia, todellisuus ja henki. Lopullisiin tuloksiin ei päästä missään, mutta eipä siihen pyritäkään. Valtaoja tunnustaa luonnontieteellisen totuuden: tiedämme vielä maailmasta kovin vähän. Hyvä luonnontieteilijä ei ajattele, että kaikki tietämisen arvoinen tiedetään jo, vaan pitää silmänsä, korvansa ja aivonsa avoimena aivan uusille ja uskomattomillekin mahdollisuuksille. Eipä siitä kauan ole, kun tapeltiin siitä kiertääkö maapallo aurinkoa. Ehkä seuraava hyppäys tiedoissamme ja todellisuuden havainnoimisessamme tulee olemaan yhtä raju.

Esko Valtaoja kirjoittaa hauskalla tyylillään, välillä raisustikin. Itseironiaa ja huumoriakin viljellään: "No, ei pidä odottaa liikoja lehdeltä, joka valitsi minut ehdolle Suomen seksikkäin mies -kisaan." Kaiken käsikirja on hyvin kirjoitettu, tiedettä ja maailmaa valottava perusteos, joka kaikkien on syytä lukea.

Ei kommentteja: